Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Υπόμνημα ΠΤΕΑ


Φοιτητικός Σύλλογος Παιδαγωγικού Βόλος
Τμήματος Ειδικής Αγωγής
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αργοναυτών & Φιλελλήνων
38221 Βόλος
6974078761
6949895438
fs-sed@uth.gr
Προς

1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
2. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΎΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ
ΚΑΙ ΚΥΡΙΟ ΠΑΝΑΡΕΤΟ ΙΩΑΝΝΗ
3.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ
4.ΠΡΟΕΔΡΟ Ν.Δ
5.Γ.Γ Κ.Κ.Ε
6.ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΡΙΖΑ
7.ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΑ.Ο.Σ
8.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
9.ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
10.ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
11.Δ.Ο.Ε, Α.Δ.Ε.Δ.Υ, Γ.Σ.Ε.Ε
12.ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Α.ΜΕ.Α ΕΛΛΑΔΑΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Α.ΜΕ.Α ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
13.ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
14.ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
15.ΔΗΜΑΡΧΟ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
16.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
17.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
18.Μ.Μ.Ε. ΕΛΛΑΔΑΣ

Κοιν : 1.ΕΞΟΧΟΤΑΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
2.ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΥΡΙΟ JERZY BUZEK
3.ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΡΙΟ
JOSE MANUEL BAROSSO
4.ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

επανειλημμένα έχουμε ακούσει δια στόματος κυρίως των εκάστοτε Υπουργών παιδείας, ότι θα γίνουν βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας, της Ελληνικής Παιδείας για την οποία η Πολιτεία δεν έπραξε ό,τι όφειλε, με συνέπεια την απαξίωσή της.
Για μας βέβαια τομή, πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης στον εκπαιδευτικό χώρο, αφού η ελληνική παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Αυτό το έλλειμμα δικαιοσύνης υπάρχει και στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και ειδικότερα στο παιδαγωγικό τμήμα της Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφού:
 Ακόμη και αν έχει γίνει η νομοθετική κατοχύρωση του κωδικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε), το οποία ορίζει κωδικούς Π.Ε 71 για ειδικούς δασκάλους και Π.Ε 61 για ειδικούς νηπιαγωγούς, oι ειδικοί παιδαγωγοί δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.
 Δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για το θεσμό των αναπληρωτών, καθώς δεν ισχύει το 30άμηνο που ισχύει στους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί η προυπηρεσία βασικό προσόν για διορισμό.

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Παραμένει άλυτο και χρονίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού τμήματος Ειδικής Αγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το τμήμα αυτό, το μοναδικό με τίτλο σπουδών στην Ειδική αγωγή ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998. Ιδρύθηκε μέσα από μία ανάγκη για καταλληλότερη κατάρτιση και εκπαίδευση δασκάλων και νηπιαγωγών στο χώρο της ειδικής αγωγής. Εύλογα λοιπόν θα περίμενε κανείς παράλληλα με την ίδρυσή του να προβλέπεται η απορρόφηση και η ένταξη των αποφοίτων του τμήματος στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.
Με λίγα λόγια θα περίμενε κανείς από μία ευνομούμενη Πολιτεία, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες αφενός για τη δημιουργία κλάδου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης παιδαγωγών Ειδικής Αγωγής, αφετέρου για τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για παιδαγωγούς Ειδικής Αγωγής.
Μέχρι σήμερα όμως η ασυνεπής στάση των εκάστοτε κυβερνώντων οδήγησε τον κλάδο στο να υπάρχουν 800 περίπου πτυχιούχοι αδιόριστοι, οι οποίοι εργάζονται ακόμη ως αναπληρωτές, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις, δηλαδή παιδαγωγοί Ειδικής Αγωγής με 30 μήνες προϋπηρεσία ως αναπληρωτές δε μονιμοποιούνται, όπως συμβαίνει με τους άλλους δασκάλους, κατάσταση εντελώς αντισυνταγματική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ειδικοί παιδαγωγοί μετακινούνται σχεδόν κάθε χρόνο από πόλη σε πόλη, ξεκινώντας κάθε φορά από την αρχή την προσπάθεια να μορφώσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες της Ελληνικής Πολιτείας. Πως, όμως ένας δάσκαλος μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο εργασιακό μέλλον μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του; Και το πιο ουσιαστικό είναι, πως ένας μαθητής και μάλιστα με ειδικές ανάγκες, μπορεί να αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης –βασική παιδαγωγική αρχή – όταν το πρόσωπο του δασκάλου αλλάζει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ειδικότερα στο μαθητικό πληθυσμό με αναπηρίες η έλλειψη σταθερότητας στη σχέση διδάσκοντα - μαθητή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα παιδιά;

Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
όλοι οι φοιτητές του τμήματος έχοντας συμπληρώσει το μηχανογραφικό τους στο οποίο αναφέρεται το τμήμα ως Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας νιώθουν εξαπατημένοι από το Kράτος και ειδικότερα απ’ το Υπουργείο Eθνικής Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς διαπιστώνουν ότι το εν λόγω τμήμα μόνο κατ’ ευφημισμόν είναι τόσο παιδαγωγικό όσο και πανεπιστημιακό.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητάμε να επιδείξετε το άμεσο και έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να είμαστε ίσοι με τους άλλους παιδαγωγούς, δηλαδή:
 Διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για παιδαγωγούς Ειδικής Αγωγής ώστε να αποκατασταθούν οι απόφοιτοι, που εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας.
 Δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών δομών
 Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στον κλάδο παιδαγωγών Ειδικής Αγωγής, η κατοχή βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή.
 Όσοι καλύπτουν θέσεις αναπληρωτών να μην προέρχονται από υποτυπώδεις δομές Ειδικής Αγωγής, αλλά να έχουν κατάλληλη, επαρκή και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση.
 Την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των ατόμων με αναπηρία και δημιουργία ειδικών σχολείων, Τ.Ε. , παράλληλης στήριξης κλπ όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
 Να καταργηθούν τα σεμινάρια 400 ωρών και να μην αποτελούν κριτήριο για κατάταξη στους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής ΠΕ 61 και ΠΕ 71, καθώς και για απόσπαση εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης σε ΣΜΕΑΕ, από την στιγμή που υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα 4ετούς φοίτησης, τα οποία στελεχώνουν τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής με άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.
 Να σταματήσουν οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών χωρίς βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική αγωγή, που προηγούνται των τοποθετήσεων αναπληρωτών και να μη δεσμεύονται θέσεις σε ΣΜΕΑΕ από εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης λόγω 3ετής προϋπηρεσίας, αφήνοντας τους αποφοίτους του ΠΤΕΑ και του ΠΑ.ΜΑΚ. στην ανεργία.
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 Δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή.

Σας γνωστοποιούμε ότι μετά από απόφαση που πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση του τμήματος, στις 03/03/2010 και ώρα 14:30, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής αποφάσισε τα εξής:
• Κατάληψη της σχολής από σήμερα Πέμπτη 04/03/2010 έως και Τρίτη 09/03/2010
• Νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 09/03/2010 για συνέχιση των κινητοποιήσεων
• Αλληλεγγύη στους αποφοίτους μας και συμμετοχή σε δράσεις από κοινού.Καθώς εδώ και 10 χρόνια, οι εκάστοτε πολιτικοί αδιαφορούν για την κατάστασή μας, οι κινητοποιήσεις μας δεν θα λάβουν τέλος έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Με εξαιρετική τιμή
Για το Δ.Σ.


Η αντιπρόεδρος Η ταμίας Ο Γραμματέας

Κολιογιάννη Ανδριάννα Χαρίση Αικατερίνη Κυνηγός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου